Band plakken.. HOE

15 februari 2017

Hoe verwissel ik een band?

Voor het verwisselen van een band heb je verschillende gereedschappen nodig. Er zijn diverse manieren waarop een wiel vast zit in een frame: met snelspanners, gewone moeren of met een steekas. Een band verwisselen bij een fiets met snelspanners? Om het wiel uit de fiets te halen heb je geen gereedschap nodig. Een band verwisselen bij een fiets met steekas? Steekassen gaan los of met behulp van een inbussleutel of door middel van een snelspanner welke bevestigd is aan de steekas. Heb jij een wiel met gewone moeren? Voor het losdraaien van de moeren heb je doorgaans een steeksleutel maat 15 nodig.

Welk gereedschap heb ik nodig voor het verwisselen van de band?

- Bandenlichters

Om de band van het wiel te halen heb je bandenlichters nodig. Deze zijn er in vele soorten, maten en kleuren. Van belang is goed na te denken welke bandenlichters je gebruikt. Het voordeel van metalen bandenlichters is dat deze oersterk zijn. Groot nadeel is dat zij je velg beschadigen. Kunststof bandenlichters zijn tegenwoordig oersterk en doen niet onder voor metalen bandenlichters. Daarnaast is de kans op schade aan je velg kleiner. Er zijn ook kunststof bandenlichters met een metalen kern. Wij adviseren goede kwaliteit bandenlichters zoals die van Tacx of die van Pro.

De band verwisselen

Wanneer je onderstaand stappenplan volgt, kan er niets fout gaan! Heb je een lekke band achter? Schakel dan de ketting eerst op het zwaarste verzet.

1. Zet je rem open en haal het wiel uit de fiets.
2. Zorg dat alle lucht uit de band is.
3. Draai het schroefje van het ventiel los van de velg en duw het ventiel iets naar binnen.
4. Inspecteer de band en zoek het lek. Eventueel is het nodig om de reden van het lekrijden uit de band te verwijderen. Onthoud waar deze plek zich bevindt zodat je naderhand onderhoud kunt plegen aan de buitenband.
5. Duw de buitenband los van de velgrand. Dit doe je door de band naar het midden van de velg te duwen.
6. Steek één bandenlichter onder de buitenband. Duw deze tegen de velgrand aan zodat er spanning op de buitenband komt.
7. Maak de bandenlichter vast aan een spaak. Doe dit voorzichtig om te voorkomen dat je de spaak beschadigd.
8. Pak een tweede bandenlichter en steek deze ongeveer 5 à 10 centimeter verderop onder de band. Indien nodig kun je een derde bandenlichter gebruiken. 9. Haal één kant van de buitenband met je vinger van de velg. De andere kant kun je gewoon laten zitten.
10. Verwijder de lekke binnenband.
11. Controleer de buitenband op scherpe voorwerpen. Doe dit door langzaam één of twee vingers door je buitenband te halen. Controleer de buitenband over de gehele lengte!
12. Verwijder eventueel het aangetroffen voorwerp uit de buitenband. Inspecteer ook direct de velg en het velglint. Ook een scherpe rand aan de velg kan de oorzaak zijn van de lekke band.
13. Plaats het ventiel van de nieuwe binnenband in de velg. Draai de schroef van het ventiel niet direct vast op de velg.
14. Pomp de binnenband voor een klein deel op. Dit voorkomt dat de band dubbel op de velg komt te liggen.
15. Leg de binnenband in de buitenband.
16. Begin tegenover het ventiel met het omleggen van de buitenband. Let erop dat de binnenband niet tussen de buitenband en de velg komt. Werk vervolgens van beide kanten omhoog richting het ventiel.
17. Duw het ventiel iets omhoog en leg de buitenband in de velg.
18. Lukt het niet om het laatste deel van de buitenband om te leggen? Duw dan de buitenband goed naar het midden van de velg. De velg is daar kleiner waardoor meer ruimte ontstaat aan de bovenkant van de velg.
19. Pomp de band rustig op en controleer of de binnenband nergens uitsteekt.
20. Plaats het wiel terug in de fiets en zet je rem weer dicht.

Met de sportieve groeten van Paul Snieders

Ander nieuws