Pap, heb je gewonnen

Ride for the Roses | door Ina Alberts

Pap, heb je gewonnen 

Zaterdag 3 september verzamelden 14 Tubbergse fietsers zich voor het fietsen van de pre-ride Twente.  Voor mij niet de eerste keer maar nu in een geheel andere context. Zoals de meeste wel weten ben ik herstellende van eierstokkanker. Na mijn laatste chemokuur in december 2015 heb ik de racefiets weer uit het stof gehaald. Fietsen is en blijft een geweldige uitlaatklep. Vooral als je het niet alleen hoeft te doen en steun krijgt van lieve mensen om je heen. 

Zo ontstond “groep 4” waarmee we gezellig getraind hebben voor “de Ride”. Samen heerlijke tochten gemaakt en wat hebben we vooral genoten. Ik wil dan ook iedereen hiervoor bedanken. Fietsen zoals het leven, berg op en af, wind tegen en mee, soms schuilen en soms op kop. En dan eindelijk de pre-ride, 185 km fietsplezier, nadat Sanne Wevers in Oldenzaal het startschot lostte. Geweldige ervaring, de politie houdt alle verkeer tegen, je mag heerlijk door het rode licht rijden en aan de verkeerde kant van de weg fietsen. Ieder heeft een eigen verhaal, 1 op de drie Nederlanders heeft of krijgt te maken met kanker. Verlies van een kind, partner, goede vriend, ouders, of survivers van kankers. Vrijdagavond voor de pre-ride heb ik een vriend bezocht met een bijzondere vorm van kanker, ook een fietser, altijd optimistisch super gezond, nog 6 weken te leven. Het is hard en soms domme pech. En er zijn nog zoveel vragen waar de wetenschap nog geen antwoorden op heeft en daarvoor fietsten we.

 

Op de zondag reden de “Ride for the Roses” , het weer was omstuimig maar de sfeer warm. Wat stonden er veel mensen aan de kant om ons toe te juichen en dat geeft vleugels.  Een mooie binnenkomst op de luchthaven Twente, de sfeer, het lekkere eten en de saamhorigheid. En daarna weer fietsend terug naar de UT. Tussen de terug naar huis kerende deelnemers stond een vader met zijn zoontje. “heb je gewonnen pap” hoorde ik hem zeggen en  ik moest onwillekeurig denken aan “het winnen van de kanker”.  Kanker wordt geassocieerd met overwinning en strijd. Alsof je kunt winnen als je maar vecht…alsof iemand niet voldoende gestreden heeft als het mis gaat. meer foto's

Groeten, Ina AlbertsAndere verslagen